Dragen in de kinderopvang

De overgang van thuis naar een kinderopvang is een heel grote verandering. Opeens valt de vertrouwde mamafiguur en de gekende thuissituatie weg en moet een baby wennen aan nieuwe zorgpersonen en een heleboel nieuwe prikkels.

Logisch dat veel baby’s het hier in het begin moeilijk mee hebben. Van een 1 op 1 zorgsituatie, wordt de zorg nu verdeeld over een heleboel baby’s die allemaal hun noden hebben.

Een dichtbij gedragen start kan ook deze overgang verzachten

Dit hadden ze bij Kinderopvang ’tWisterke in Kontich ook reeds begrepen. Baby’s die nood hebben aan nabijheid dragen ze in een rekbaar doek op de buik. Aangezien dit niet altijd praktisch is in de dagelijkse werking, vroegen ze me een systeem te zoeken waarmee ze de baby’s veilig op de rug kunnen dragen.

In een intensieve workshop waarbij het hele team aanwezig was, gingen we eerst uitgebreid in op het thema veiligheid: Hoe draag je een jonge baby veilig en ergonomisch?
Daarna gingen we op zoek naar een geschikt draagsysteem:

  • gemakkelijk aanpasbaar zodat het optimaal steun geeft aan baby’s van verschillend formaat.
  • gemakkelijk in te wisselen tussen dragers van verschillend formaat.
  • gemakkelijk in gebruik.
  • gemakkelijk wasbaar.

 

 

 

 

Al vrij snel kwamen we uit bij een half buckle systeem. Dat is een soort draagzak die je rond de middel sluit met een klikgesp. De baby zit in een voorgevormd rugpand dat je kan aanpassen in breedte en hoogte om een ideale houding te creëren. De schouderbanden zijn stroken stof die je zelf knoopt op de gewenste hoogte.

In het tweede deel van de workshop leerden we hoe je een baby (met 2 personen) veilig op je rug brengt en zorgt dat ze goed in de draagzak zit. Uiteraard oefenden we met draagpoppen.

Na 3 uur stevig doorwerken ging ik alvast met een heel voldaan gevoel naar huis.
We hebben voor elke groep een geschikt systeem gevonden. Alle medewerkers waren enthousiast en gemotiveerd. Binnenkort kunnen ze dit ook in de praktijk gaan toepassen. Ik ben alvast benieuwd om hun feedback over de impact op hun werking te horen.

Ik hoop alvast dat ’t Wisterke als voorbeeld kan dienen voor andere kinderopvangdiensten. De vraag om te dragen wordt meer en meer gesteld.
Wanneer een baby thuis steeds de veiligheid van lichaamscontact had en dan ineens moet ‘overleven’ in een groep, dan is een gedragen start een wereld van verschil.
Veel crèches staan er weigerachtig tegenover omdat ze er te weinig van weten, of denken dat het niet praktisch, of moeilijk is.
De impact van een baby die urenlang en dagenlang huilt is echter ook enorm.

Aan alle crèches / onthaalouders / opvangdiensten die dragen willen integreren in hun werking: begin er niet zomaar aan. Vraag advies van een expert om je te leren hoe je veilig draagt en om je te helpen zoeken naar een efficiënt draagsysteem.

Contacteer Buik tegen Buik voor een aanbod op maat –  nele@buiktegenbuik.be

 

Geef een antwoord