Je bekijkt nu Boba X – review
Met een baby van 7 weken op de buik

Boba X – review

Mijn conclusie in 2 zinnen:
De Boba X zit zeer comfortabel voor de drager en kan je eenvoudig aanpassen aan het formaat van je baby. Hoewel hij zou passen van 3,5 kg tot 20 kg vind ik hem iets te breed en diep voor een boreling en te weinig steun geven aan de benen van een kleuter.

Wil je meer weten? Lees de hele review en/of bekijk de foto’s en filmpjes!
Tip: Ga even over de foto’s om de tekst eronder zichtbaar te maken 🙂

Algemene kenmerken

 • De Boba X is gemaakt van dezelfde soort canvasstof als de traditionele Boba.
 • Deze eerste versie is in neutraal grijs, maar er wordt reeds aan een kleurige variant gewerkt.
 • Je kan de draagzak onderaan verkleinen d.m.v. een velcro die op de heupband zit. Het geheel glijdt over een gespenband en zit stevig vast
 • Je kan de drager nog breder maken met 2 extra verbreedstukken die je aan het rugpand vastritst. Met een kleine velcro zet je ze dan vast op de heupband.
 • Bovenaan kan je het rugpand verkorten door het aanspannen van 2 gespen.
  De gespen zijn aanvankelijk bijzonder stroef! Het lukte me eerst niet om ze met 2 handen aan te spannen! Maar met een beetje ‘losmaakwerk’ (zie filmpje) glijden ze al veel beter. Het voordeel hiervan is dat ze eenmaal vast, ook echt vastzitten en niet snel zullen verschuiven.
 • De boba X is geschikt voor buikdragen en rugdragen!
  (Je kan ook heupdragen, dit staat echter niet in de handleiding )
 • Het hoofdkapje kan je wegsteken in een zakje met rits (zoals bij de Boba 4G) Nieuw is dat het vastzit met 3 knopjes waardoor je hem ook kan verwijderen! 🙂
 • Handig: een klein zakje met rits op de heupband, en een gesp op de schouderband waarmee je je handtas, sleutels of een speeltje voor je baby kan bevestigen!

Zo maak je de gespen los!

Hoe zit hij voor de drager?

 • Nieuw: Je kan de gespen van de schouderbanden losklikken en langs 2 kanten aanspannen. Omdat de aansluitingen bovenaan zit, moet je de gespen vooraf wel even goed afstellen om eraan te kunnen.
 • Hierdoor kan je ook kiezen of je als rugzak draagt of met de schouderbanden gekruist. 
 • De schouderbanden zijn niet te dik en als een sikkel uitgesneden waardoor ze het lichaam mooi volgen.

Hoe zit je baby – peuter erin?

Volgens de handleiding is de Boba X te gebruiken vanaf 3,5 kg tot 20 kg.

Boba X met jonge babyOmdat je de stof van het rugpand onderaan smaller maakt op de heupband (en niet daarboven) valt hij toch vrij breed open aan de benen van je baby met het risico van overspreiden.

De draagzak geef bovenaan mooi steun aan de schouders van een jonge baby. Er is voldoende ruimte tussen de schouderbanden voor luchttoevoer en afkoeling!

Toch zit deze baby van 7 weken vrij diep in de zak. De stof komt tot net boven de oorlellen (hoger mag zeker niet om een veilige ademhaling van de baby te waarborgen). Ik heb hem nog niet gepast met een boreling, maar hij lijkt me toch minder geschikt om een baby van 3,5 kg in te dragen!

De ‘poep’ is een beetje voorgevormd, maar niet zo diep als ik (kritisch als ik ben) zou willen. Zowel de poppen als de baby’s en peuters met wie we pasten, waren moeilijk in een diepe M-houding te brengen.

Zo zit hij met een kleine baby op de buik:

Met een kleuter:
De verbreders
(te gebruiken bij een kleuter) maken de draagzak wel breder en zijn zacht gewatteerd om de knieën te ondersteunen. Maar! Ze dragen het gewicht van het been onvoldoende waardoor het been toch wat naar beneden zakt.

Boba X
Boba X – met 2,5 jarige Janneke – maat 98 op de rug
Boba X met Janneke (18kg) en Snuffie 🙂

 

 

 

 

 

 


Zo pas je de Boba X aan voor een peuter en draag je  een peuter op je buik:

Zo draagt hij met een peuter op je rug:

Alvast bedankt aan Tatjana en Niki die de Boba X voor me wilden passen me hun baby’s!

Geef een reactie