Een doula begeleidt koppels doorheen zwangerschap en geboorte en indien gewenst ook tijdens de kraamperiode.

Een doula stelt geen medische handelingen. Ze heeft een grote kennis over het fysiologisch proces van zwangerschap en geboorte en hoe je dit natuurlijk proces zo goed mogelijk kan ondersteunen en versterken.

Wat doet een doula?

Een doula zorgt voor een emotioneel veilige omgeving en helpt je luisteren naar je lichaam. Ze ondersteunt, luistert, moedigt aan, informeert, … stemt zich helemaal af op jouw wensen, noden, angsten en behoeftes. Zo krijg jij de kans om je remmingen los te laten en je over te geven aan het moment.

Of je nu thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis bevalt, als doula blijf ik bij je van zodra je me nodig hebt tot na de geboorte van je kindje.
Nèt die continu begeleiding maakt het effect van een doula begeleiding zo sterk.

Het doel van een doula is dat je als mama en als koppel met voldoening en tevredenheid kan terugkijken op de geboorte van je kind. 

De rol van de partner is daarbij essentieel! Als partner ken je je vrouw het best. Op voorhand krijg je een aantal technieken aangeleerd om haar te helpen bij intense contracties, en haar te helpen ontspannen.
Tijdens de bevalling werken we als een team.
De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor de partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. De partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt.

Onderzoek naar het Doula-effect
Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de continue aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op het verloop van de bevalling.
Bevallingen van vrouwen die zich tijdens de hele bevalling gesteund voelen, worden als minder pijnlijk ervarenen gaan aanzienlijk minder vaak gepaard met complicaties en ingrepenin vergelijking met bevallingen waarbij de gebruikelijke zorg rond de geboorte werd toegediend.

Bij vrouwen die tijdens de bevalling door een Doula werden ondersteund zijn er:
* opmerkelijk kortere arbeidsduur
* 60% minder verzoeken om een ruggenprik
* 50% minder keizersneden
* 40% minder inleidingen
* 40% minder tang- of vacuümverlossingen
* 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
* meer tevreden over de bevalling
* een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Deze effecten waren voornamelijk aanwezig als de steun gegeven werd door iemand van buiten het ziekenhuis, het een vrouw betrof, de aanstaande moeder al vroeg tijdens de bevalling werd gesteund en een epidurale verdoving niet standaard aangeboden werd.

De gunstige resultaten treden bij uitstek op als diegene die de continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

Meer weten? Klik hiervoor de wetenschappelijke onderzoeken.

 

Mijn aanbod als doula

Door de vele opleidingen over babydragen en babytaal die ik geef, doe ik geen geboortebegeleidingen meer. 
Ik focus me als doula op het voorbereiden op een fijne geboorte ervaring, én om ouders na de geboorte te begeleiden in die eerste vak woelige weken en maanden waarin ze hun baby leren kennen.
  • opmaak geboorteplan & voorbereiding de geboorte
  • ontspanning en oefeningen voor tijdens zwangerschap en geboorte ( o.b.v. Spinning Babies & Rebozo technieken )
  • ondersteuning bij bekkenpijn ( Knoopwijzen voor zwangeren ) 
  • coaching in verwerkingsproces negatieve geboorte-ervaring uit het verleden
  • prenataal consult baby handling
  • prenataal consult babytaal 
  • prenataal consult babydragen

Babydragen & Skin to Skin zorg in het kraambed

Het is fijn om tijdens je zwangerschap al de nodige informatie te krijgen over het hoe, waarom en waarmee van babydragen. Indien gewenst kan je de basis van een draagtechniek reeds aanleren, dit doen we met een speciale draagpop. Na de geboorte help ik jullie die eerste keer dragen met je baby veilig en gerust te beleven.

Huid op Huid contact is zeer heilzaam voor jonge baby’s en helpt die eerste dagen enorm bij het opbouwen van een wederzijdse band.

Wist je dat heel wat mutualiteiten doula zorg terugbetalen?

 

"Een bevalling is goed wanneer de vrouw er, wat er ook gebeurd is, voldaan en tevreden op terugkijkt." 

Sheila Kitzinger