Een doula begeleidt koppels doorheen zwangerschap en geboorte en indien gewenst ook tijdens de kraamperiode.

Een doula stelt geen medische handelingen. Ze heeft een grote kennis over het fysiologisch proces van zwangerschap en geboorte en hoe je dit natuurlijk proces zo goed mogelijk kan ondersteunen en versterken.

Als doula in opleiding volg ik nu het mentorprogramma van de Vlaamse Federatie van Doula’s

Nadat ik 3 zwangerschappen en geboortes succesvol begeleid heb, zal ik gecertificeerd doula zijn. Mijn doel is om dit traject in 2019 volledig af te leggen.

Wat doet een doula?

Een doula zorgt voor een emotioneel veilige omgeving en helpt je luisteren naar je lichaam. Ze ondersteunt, luistert, moedigt aan, informeert, … stemt zich helemaal af op jouw wensen, noden, angsten en behoeftes. Zo krijg jij de kans om je remmingen los te laten en je over te geven aan het moment.

Of je nu thuis, in het ziekenhuis of in een geboortehuis bevalt, als doula blijf ik bij je van zodra je me nodig hebt tot na de geboorte van je kindje.
Nèt die continu begeleiding maakt het effect van een doula begeleiding zo sterk.

Het doel van een doula is dat je als mama en als koppel met voldoening en tevredenheid kan terugkijken op de geboorte van je kind. 

De rol van de partner is daarbij essentieel! Als partner ken je je vrouw het best. Op voorhand krijg je een aantal technieken aangeleerd om haar te helpen bij intense contracties, en haar te helpen ontspannen.
Tijdens de bevalling werken we als een team.
De aanwezigheid van de doula werkt geruststellend voor de partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven. Met een doula erbij kan de zorg van de moeder gedeeld worden. De partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig voelt.

Onderzoek naar het Doula-effect
Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de continue aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op het verloop van de bevalling.
Bevallingen van vrouwen die zich tijdens de hele bevalling gesteund voelen, worden als minder pijnlijk ervarenen gaan aanzienlijk minder vaak gepaard met complicaties en ingrepenin vergelijking met bevallingen waarbij de gebruikelijke zorg rond de geboorte werd toegediend.

Bij vrouwen die tijdens de bevalling door een Doula werden ondersteund zijn er:
* opmerkelijk kortere arbeidsduur
* 60% minder verzoeken om een ruggenprik
* 50% minder keizersneden
* 40% minder inleidingen
* 40% minder tang- of vacuümverlossingen
* 30% minder verzoeken om pijnbestrijding
* meer tevreden over de bevalling
* een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

Deze effecten waren voornamelijk aanwezig als de steun gegeven werd door iemand van buiten het ziekenhuis, het een vrouw betrof, de aanstaande moeder al vroeg tijdens de bevalling werd gesteund en een epidurale verdoving niet standaard aangeboden werd.

De gunstige resultaten treden bij uitstek op als diegene die de continue ondersteuning verzorgt, geen lid is van de medische staf en ook geen deel uitmaakt van het sociale netwerk van de bevallende vrouw.

Meer weten? Klik hiervoor de wetenschappelijke onderzoeken.

Hoe ziet een doula begeleiding eruit?

Kennismakingsgesprek

Wat verwachten jullie van mij als doula? Wat zijn jullie verlangens en ideeën? 
Het belangrijkste doel van het kennismakingsgesprek is voelen of er een wederzijdse klik is en het maken van praktische afspraken zodat jullie een duidelijk beeld hebben van wat ik voor jullie kan doen.

Minimum 2 sessies voor de bevalling

Tijdens je zwangerschap begeleid ik jullie naargelang jullie nood. Bij een eerste zwangerschap, heb je andere vragen en noden dan wanneer je alles al eens hebt meegemaakt. Angsten, twijfels, vreugde, eventuele negatieve ervaringen mogen er zijn.

We werken ook heel praktisch :
– Opstellen van een geboorteplan/wens.
– Aanleren van ontspanning- en ademhalingsoefeningen.
– Oefenen van technieken die de pijn helpen bestrijden en deze ook aan de partner aanleren.
– …

Het belangrijkste doel van de prenatale begeleiding is jou als mama, en jullie als koppel met zelfvertrouwen naar je bevalling toe te doen leven zodat je vanuit je volle kracht en geloof in jezelf je nieuwe gezin kan starten.

24/24 permanentie vanaf week 37

Tussendoor houden we contact via email, telefonisch, WhatsApp, …
Vanaf je 37ste week kan je me dag en nacht bellen wanneer je denkt dat je bevalling is begonnen.

In principe ben ik steeds beschikbaar. Op dagen dat dit niet kan, of in noodgevallen werk ik samen met een back up collega.

Continu begeleiding tijdens je bevalling

 

Vanaf het moment dat de arbeid begonnen is, en je mijn aanwezigheid verlangt, ben en blijf ik bij je tot na de geboorte van je kindje. Tijdens de arbeid en de bevalling kan mijn rol uit verschillende taken bestaan: jou masseren (of de partner tonen waar hij/zij jou kan masseren), het bad vullen en andere heel praktische zaken, je geruststellen en info geven over het bevallingsproces, communiceren met andere hulpverleners, foto’s nemen,…

 

 

 

 

 

 

 

Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat jij en je partner enkel bezig hoeven te zijn met elkaar en de komst van jullie baby. Zodat die geboren kan worden in een sfeer van vertrouwen en intimiteit.

Na de bevalling ga ik pas weg wanneer het voor jullie goed voelt.

Nagesprek binnen de 2 weken

Binnen de 2 weken na je bevalling kijken we samen terug op jullie avontuur.
Vaak ‘verdwijnen’ er hele stukken voor de ouders door de emoties van het moment. Samen terugblikken helpt om het hele verhaal duidelijk te krijgen.

Wil je niet de hele begeleiding?
Wil je meer zorg na je bevalling of wil je juist meer informatie en steun vooraf?
Mijn begeleiding is steeds op maat, alles is hierin bespreekbaar.

Extra aanbod

Babydragen & Skin to Skin zorg in het kraambed

Het is fijn om tijdens je zwangerschap al de nodige informatie te krijgen over het hoe, waarom en waarmee van babydragen. Indien gewenst kan je de basis van een draagtechniek reeds aanleren, dit doen we met een speciale draagpop. Na de geboorte help ik jullie die eerste keer dragen met je baby veilig en gerust te beleven.

Huid op Huid contact is zeer heilzaam voor jonge baby’s en helpt die eerste dagen enorm bij het opbouwen van een wederzijdse band.

Wordt een doula terugbetaald?

Momenteel is er nog geen algemene terugbetalingsregeling via het ziekenfonds of hospitalisatieverzekering. Informeer je goed op voorhand.

De Voorzorg Antwerpenen het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds(203) bieden als eerste mutualiteit in Vlaanderen een tussenkomst in de kosten van een doula.

Bij de geboorte van je kind heb je ook recht op een geboortepremie van je ziekenfonds. Je kan ervoor kiezen deze geheel of gedeeltelijk te gebruiken voor een doula-begeleiding.

Wil je ook graag een tussenkomst van jouw mutualiteit of hospitalisatieverzekering?

Download dit formulier en geef het af bij je plaatselijk kantoor. Op die manier kan je er voor zorgen dat in de toekomst misschien ook jouw doula vergoed wordt.

"Een bevalling is goed wanneer de vrouw er, wat er ook gebeurd is, voldaan en tevreden op terugkijkt." 

Sheila Kitzinger